Archief

Vijftiger jaren in Osnabrück was kop dicht en hard werken. De naaiateliers waren het Bangladesh van Europa. Veel oud nazies kwamen stilletjes weer op hun posten terug. Maar het was ook het Wirtschaftswunder, nieuwe hoop en vrijheden die langzaam werden veroverd. 

 

Ooggetuigen-verhalen zijn de basis van een groot aantal korte scenes die spelen op bijzondere plekken rond de steengroeve van Pye. Een wagon is gestrand op een berg, een bus blijkt een zwembad en het slotakkoord in de vooroorlogse sociëteit wordt door een stoet naaimachines voortgestuwd.  Ik draag een aantal installaties bij, waar de spelers, dansers en muziekanten op reageren. Het publiek wordt van de ene naar de ander plek geleid en ondergedompeld in heel verschillende sferen, verhalen en beelden. 

 

De regie is in handen van Katrin Orth, muziek wordt gecomponeerd door Ralf Siebenand. Het is een productie van het Piesberger Gesellschaftshaus.
Glückaufstraße 1
49090 Osnabrück

 

1 juni  Premiere
14 en 15 juni
21en 22 juni
23 en 24 augustus

 

De uitvoering begint steeds om 19.00 uur, en duurt ongeveer 2,5 uur
Als je wilt kan ik een overnachtingsplaats regelen.

 

Tijdens het Amersfoorts Sportgala zet de stad sporters uit de Keistad  een feestelijke avond in het zonnetje. Wie worden dit jaar verkozen tot Sportman, Sportvrouw, Sporttalent en Sportploeg van het jaar?

De winnaars ontvangen de Amersfoortse Sportglobe, een speciale prijs ontworpen door Theo van Delft.

over het ontwerp:

In gesprekken met sporters viel me één uitspraak bijzonder op: ‘Medailles zijn voor de buitenwacht, voor mij als sporter telt iedere overwinning op mijzelf.’ Door alsmaar te werken aan nog een betere versie van zichzelf stijgt de sporter boven zichzelf uit. Dit streven gaat verder dan de wereld van de sport alleen, het kan symbool staan voor de levenshouding die zo kenmerkend is voor deze tijd: het beste uit onszelf halen.

Deze op groei en zelfrealisatie gerichte houding is uitganspunt voor de SportGlobe 2018. De sporter in de globe strijdt dus niet tegen een ander, maar tegen zichzelf. Het overwinningsvaandel wordt niet één keer gedragen, maar bij iedere stap vooruit.

De bakermat voor de moderne sportcompetitie ligt het de Griekse spelen, waarin de atletiek, de moeder van alle sporten een centrale rol speelde. Dat de SportGlobe een atletiekbaan als ondergrond heeft zegt dus niet dat atletiek een belangrijkere sport is, maar wel een historisch ankerpunt.

Als sporter mag je trots zijn op eigen inspanning, discipline en talent. Daarnaast heeft je omving een belangrijke bijdrage geleverd, en daar mag de vlag van Amersfoort symbool voor zijn.

 

De ontwerper van deze prijs, Theo van Delft werkt al 30 jaar in Amersfoort als kunstenaar. Zijn werk is veel te zien geweest in tijdelijke projecten zoals de Kunstevaarroute en Urban Wijland en afgelopen zomer in het MIR-project aan de Eemkade. Momenteel zijn 5 objecten te vinden in de Salon18 in het Rietveldpaveljoen. Permanent werk is te vinden in het stadhuis, aan de Evertsen straat in de Kruiskamp met de Liberkei en in het Meanderziekenhuis op de afdeling oncologie in de vorm van een videokunstwerk Groene Rivier.

Het werk van van Delft is veelvormig, maar duidelijk herkenbaar als je zijn typische mix van verbeelding van innerlijke processen, verstilling en  spelen met tijd en perspectief eenmaal hebt leren kennen. Een aparte plek in zijn oeuvre heeft de doorlopende serie globes, die bestaan uit een panoramafoto die hij ingiet in een bolvormige lens. Deze SportGlobe is een bijzondere uitgave hiervan. Andere globes zijn o.a. te zien in de Kadeshop.

 

Gebruind, gevuld, geladen ben ik weer begonnen in mijn atelier. De oogst van Courtesoult is rijk: een afgegoten dorpspomp, foto’s onder water in een lavoir, een schaal vlindervleugels een foto object voor Atlantis dat ik inmiddels heb afgekeurd en een heel a-typisch werkje: mijn pink in een koffer.

 

Maar dat moet nog even wachten, eerst de agenda voor de komende tijd:

 

Tentoonstelling Atlantis
Huis als Museum, Amersfoort
opening zondag 26 – 16 uur – vanaf 15 uur is de tentoonstelling in stilte te bezoeken.
Huis als museum – Nervistraat 3 – 3822 EE Amersfoort
26 augustus t/m 7 oktober 2018
artikel over de tentoonstelling

 

Round and Round II,
Drieluik van danstheater Rúm, met één deel uit de MIR tent. Mobile met natuurkrachten als startpunt van dans.
Fort aan de Klop, Utrecht
zondag 23 september 15 en 17 uur

 

Salon’ 18 / Amersfoort ─ Utrecht.
een selectie van hedendaagse kunst uit Utrecht, Amersfoort en omgeving. Zowel kunstenaars met een gevestigde reputatie als aanstormend talent zijn na een selectie door het curatorenteam uitgenodigd hun werk te exposeren.
Rietveldpaviljoen, Amersfoort
13 oktober t/m 6 januari

 

Kaalstaart
festival voor beta-kunst en nieuwe ambachten
WAR, amersfoort
20 en 21 oktober

 

Sportgala Amersfoort
onthulling sporttrofee voor sporter van het jaar, door mij ontworpen
Flint, Amersfoort
26 november

 

 

 

 

welkom zondag 10 december van 12 tot 17 uur.

geniet van de sneeuw en kom je warmen aan de kunst en de kachel.

 

OP ZOEK NAAR EEN BIJZONDER CADEAU?

kleine (en grote) kunstwerken in verrassende vormen
foto’s, kleine sculpturen, wenskaarten, objecten, collages,
prints en schilderijen

van 10 tot 500 euro

 

werk van verschillende kunstenaars:
Marijke Schurink, Herman Schlooz, Anna Skubisz, Corine van der Werf, Ron Jagers, Nora Baetens, Ellen Faber, Jolanda Meulendijks, Krijnie Beyen en Theo van Delft

 

koffie en thee staan klaar

 

KOM KIJKEN IN HET ATELIER VAN
Huis als museum Nervistraat 3, Amersfoort

tijdens de tentoonstelling De Kunst van Verlicht Leven

 

Werkperiode van 29 mei tot 5 juni met meeslepend uitzicht over de Rijn die Nederland binnen stroomt. De Telpost Millingen, een  voormalig controlepost van Rijkswaterstaat is het uitvalsbasis waar Marijke Schurink en ik een week werk op locatie maken.

Met Pinksteren  voeren we een publieksproject uit rond de fietspont over de Rijn. We laten ons scheiden door de rivier, en maken beiden onderdelen voor een kunstwerk. Alleen doordat het publiek het kunstwerk heen en weer brengt met de pont kan het een geheel worden. Kom jij ook de twee uitsten verbinden om de kralenketting tot een geheel te maken?

Welkom op 4 of 5 juni , Millingen aan de Rijn