Sportglobe

sportglobe2018D1200
sportglobe2018A1200
sportglobe2018C1200
sportglobe2018B1200
sportglobe2018E1200
zusvanjudoer1200
Sportvrouw2018YoniHeering
Sportgala Amersfoort 2018
SpelenPlay
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow


2018

Tijdens het Amersfoorts Sportgala zet de stad sporters uit de Keistad  een feestelijke avond in het zonnetje. Wie is dit jaar verkozen tot Sportman, Sportvrouw, Sporttalent en Sportploeg van het jaar?

De winnaars ontvangen de Amersfoortse Sportglobe, een speciale prijs ontworpen door Theo van Delft. Omroep EVA doet verslag van de aanbieding van de prijs.

over het ontwerp:

In gesprekken met sporters viel me één uitspraak bijzonder op: ‘Medailles zijn voor de buitenwacht, voor mij als sporter telt iedere overwinning op mijzelf.’ Door alsmaar te werken aan nog een betere versie van zichzelf stijgt de sporter boven zichzelf uit. Dit streven gaat verder dan de wereld van de sport alleen, het kan symbool staan voor de levenshouding die zo kenmerkend is voor deze tijd: het beste uit onszelf halen.

 

Deze op groei en zelfrealisatie gerichte houding is uitganspunt voor de SportGlobe 2018. De sporter in de globe strijdt dus niet tegen een ander, maar tegen zichzelf. Het overwinningsvaandel wordt niet één keer gedragen, maar bij iedere stap vooruit.

De bakermat voor de moderne sportcompetitie ligt het de Griekse spelen, waarin de atletiek, de moeder van alle sporten een centrale rol speelde. Dat de SportGlobe een atletiekbaan als ondergrond heeft zegt dus niet dat atletiek een belangrijkere sport is, maar wel een historisch ankerpunt.

Als sporter mag je trots zijn op eigen inspanning, discipline en talent. Daarnaast heeft je omving een belangrijke bijdrage geleverd, en daar mag de vlag van Amersfoort symbool voor zijn.

 

De ontwerper van deze prijs, Theo van Delft werkt al 30 jaar in Amersfoort als kunstenaar. Zijn werk is veel te zien geweest in tijdelijke projecten zoals de Kunstevaarroute en Urban Wijland en afgelopen zomer in het MIR-project aan de Eemkade. Momenteel zijn 5 objecten te vinden in de Salon18 in het Rietveldpaveljoen. Permanent werk is te vinden in het stadhuis, aan de Evertsen straat in de Kruiskamp met de Liberkei en in het Meanderziekenhuis op de afdeling oncologie in de vorm van een videokunstwerk Groene Rivier.

Het werk van van Delft is veelvormig, maar duidelijk herkenbaar als je zijn typische mix van verbeelding van innerlijke processen, verstilling en  spelen met tijd en perspectief eenmaal hebt leren kennen. Een aparte plek in zijn oeuvre heeft de doorlopende serie globes, die bestaan uit een panoramafoto die hij ingiet in een bolvormige lens. Deze SportGlobe is een bijzondere uitgave hiervan. Andere globes zijn o.a. te zien in de Kadeshop.